Harcsák nyomában

Nem vagyok az a fajta, aki hírdetgetni szokott dolgokat. De, most megteszem, mert az a hely, ami aranyat ér, a mi stégünk előtt van.

Ez a bloghoz tartozik, mivel gumihalas vadászatra adtam a fejemet miattuk.

Domonyvölgyi II. horgásztó.

Asztalos István Horgászegyesület.

1méter 50-60 centi mély víz, nálunk, hátul. Azt tudni kell, hogy a tó hátsó részén (a legutolsó napijegyestől számítva) úgy térdig érő iszap van, mivel a kotró hajó addig már nem bírt elmenni, csak a tó első fele lett takarítva. Nyáron, ilyenkor meghaladja a hátsó részen a víz hője a 27-28fokot, amit utálnak a pontyok, de a harcsák nem.

A kocsiból kiszállva, egy kisebb zajt csapva, fel is bukkan az első két tolóhullám a víz tetején, ami enyhe jelzést ad arról, hogy napozó halak vannak a stég környékén. Felcuccolás, és bepakolás után, szintén egy kisebb csatazajt követően, két újabb, és méretes hullám zavarja meg a nyugodt víz tükrét, csak hogy, ezeket már buborék csík követi. Harcsák. Nem a kisebb fajtából. A keszegező etetés helyén szoktak heverészni, az újabb etetés reményében, ami zsákszámra vonzza oda a kisebb halakat, hogy ő felségének, csak a száját keljen kinyitnia.

1. alkalom.

Keszegezésre etetés, Timár mix, 10kg-os kiszereléséből kiszedve egy adagnyit. Matchbot, Gamakatsu keszegező horog 18-20as damil. A megvadult éhes keszegek között akadnak szép pontyok is, ami azt illeti, több is mint kéne. Tesóm úszója random mód elsétál, majd bevág, és a zöld "kis" botja karikába hajlik. Nem tud semmit csinálni. Tolóhullám, buborék csík. Egész a tó közepéig bírja tartani síró fékkel, majd kipattan a horog. Majd, ez másodszorra is.

2. alkalom.

Ugyan ez a felállás, csak Maver Powerlite matchemmel. Mivel igen finom botról beszélünk, és mondhatom, hogy tényleg karikába hajlott recsegve, ahogy megütöttem a tó szörnyét. Szintén leakadás.

 

A megoldás?

10 centis gumihal, és 10-15 grammos jigfej. A mostani felmelegedést vártuk. Ilyenkor újból kijönnek dögleni a melegbe, és heverészni mint a jó gyerek, aki a fagyira vár a strandon. Vagy egy bojlis bottal, vagy a PowerCat névre hallgató harcsázó bottal szeretném végig kopogtatni a stég előtt elterülő nem túl nagy részt, mivel sem a Cormoran, sem más pergető bot nem bírná el ezeket a bálnákat. 

11334018_1138399946186229_8237702981732840870_o.jpg

(Romstég alól indult, a kosár becsapódására kelt fel alóla.)